Dlaczego kocham...JAJA :)
Jajka dobre na wszystko
Jeżeli żyjesz jeszcze w przekonaniu, że jajka to zło, przyczyna cholesterolu, zatkanych żył i miażdżycy to jak najszybciej o tym zapomnij! Ja nigdy nie unikałam jajek, wręcz przeciwnie pojawiały się na moim stole bardzo często, jednak dopiero niedawno odkryłam ich wielką moc.
Jajka a cholesterol
Poruszam temat związany z cholesterolem i jajkami jeszcze raz, by na zawsze rozprawić się z tym kłamliwym i krzywdzącym przekonaniem. Tak więc, od początku, jak to się zaczęło?Za złą sławę jajek winę ponosi przede wszystkim przemysł farmaceutyczny jak i przemysł olejów roślinnych, które w calach marketingowych, by zwiększyć sprzedaż środków redukujących cholesterol oraz margaryn przeprowadziły zaiste epickie kampanie demonizujące cholesterol, a przy tym jajka, które rzekomo miały prowadzić do jego odkładania się w naszym organizmie.
Po pierwsze cholesterol jest składnikiem niezbędnym do życia! Znajduje się w każdej komórce naszego ciała, bez niego nie moglibyśmy funkcjonować ani żyć. Co więcej ten objęty złą sławą cholesterol, który odkłada się naszych naczyniach, wytwarzany jest przez naszą wątrobę, a NIE jest dostarczany z pożywienia. Dostarczanie dobrego cholesterolu (taki tez znajduje się w jajkach), ZAPOBIEGA jego odkładaniu się i ma znaczenie prozdrowotne. Odkładnie w naczyniach następuje, gdy organizm posiada jakiś defekt metaboliczny, organizm produkuje zbyt dużo cholesterolu, a jego nadmiar zostaje zmagazynowany.
Wiemy nie od dziś, że jeżeli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze.
Co znajduje się się jajku
Jajko to produkt unikatowy, niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju. Ilość korzyści jakie wnosi do naszego organizmu nie ma końca,
BIAŁKO
Białko w 88% składa się z wody, a z 12% zbudowane jest z aminokwasów, które są podstawowym budulcem tkanek i komórek naszego ciała. Aminokwasy są jak cegiełki budujące nasz organizm, czyli dom, w którym mieszkamy całe życie.
ŻÓŁTKO
To jest dopiero fenomen!
Fosfolipidy - głównie lecytyna, to tłuszcze, które są podstawowym składnikiem budującym błony komórkowe, są ważnym elementem składowym mózgu i układu nerwowego.
W lecytynie zawarta jest również CHOLINA, która jest potrzebna do regeneracji wątroby. Zamiast kupować preparaty wspomagające pracę wątroby, wystarczą 2 jajka dziennie. :)
Witaminy - wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach - A,D,E,K , kwas foliowy, a także bardzo ważne witaminy z grupy B, między innymi B12 i B2, które mają bardzo ważne znaczenie dla pracy układu nerwowego i walce z depresją!
Inne składniki tj. wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo
Ile jajek dziennie
Kiedyś zalecano ok 4-5 jajek na tydzień, później 10, a teraz dla osób zdrowych, bez alergii
NIE MA OGRANICZEŃ.
NIE MA OGRANICZEŃ.
Jak jeść jajka
Jajka są najlepiej przyswajalne i dostarczą nam najwięcej odżywczych substancji, gdy białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie w postaci półpłynnej. Zatem jedz jajka na miękko, półmiękko, jajka benedyktyńskie, sadzone, możliwości jest wiele.
Moje ulubione dania z jajkami to grzanka z awokado i jajkiem sadzonym, a także szakszuka. W Polsce jeszcze nie cieszy się zbyt dużą popularnością, ale to się zmienia. W zależności jakich dodatków użyjesz będzie dobra na śniadanie obiad czy kolacje. Jej zrobienie jest banalnie proste, a w internecie jest mnóstwo przepisów, na jej wykonanie.
Polecam:
Na zakończenie
Na koniec dodam tylko, że narodowością jedzącą najwięcej jajek na świecie są ...Japończycy. Zdziwieni? Ja nie :) Kuchnia Japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, nic więc dziwnego, że przeciętny Japończyk zjada ich ok. 400 rocznie.
Dla zainteresowanych polecam również wywiad z Jerzym Ziębą na temat jedzenia jajek.
A Ty lubisz jajka? A może dopiero się do nich przekonujesz?
Daj znać! i smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz